V časopise Epidemiology (2001,12:390-395) byla publikována studie, v které si autoři (H Brenner et al.) kladli za cíl zodpovědět otázku, který typ alkoholického nápoje nejvýrazněji snižuje (samozřejmě při mírné, pravidelné spotřebě) riziko vzniku ischemické choroby srdeční V časopise Epidemiology (2001,12:390-395) byla publikována studie, v které si autoři (H Brenner et al.) kladli za cíl zodpovědět otázku, který typ alkoholického nápoje nejvýrazněji snižuje (samozřejmě při mírné, pravidelné spotřebě) riziko vzniku ischemické choroby srdeční Porovnali skupinu pacientů se stabilizovanou ischemickou chorobou srdeční a skupinu zdravých kontrol (celkem bylo do studie zařazeno asi 700 osob). Posuzovali přitom spotřebu alkoholu. Poté, co vyloučili další faktory, které ovlivňují riziko ischemické choroby (například kouření, obezita…), dospěli k jednoznačnému závěru, že mírná spotřeba alkoholu před vznikem této choroby chrání - mírní pijáci jsou na tom lépe než abstinenti. Jak je to ale s jednotlivými typy alkoholických nápojů? Je zdravější pivo, víno, nebo whisky? Na tuto otázku studie odpověděla jednoznačně. Snížení rizika ischemické choroby se v této studii prokazatelně nejvíc pojilo s pravidelnou, mírnou spotřebou piva. Osoby s nejnižším rizikem výhradně pily pivo nebo pivo v jejich spektru oblíbených nápojů dominovalo. Podle autorů obsahuje pivo složky, které přidávají ke kladným účinkům společným všem alkoholickým nápojům - ovlivnění hladin lipidů a faktorů hemostázy - ještě další ochranné působení. Za zmínku možná stojí i národnost autorů. Je to skupina kardiologů z německého Ulmu.